23.02.2021
We Land – enemmän sisältöä, vähemmän neliöitä
We Land istuu ennakoivasti tämän päivän ja tulevaisuuden toimitilatarpeisiin. Komeassa uudiskohteessa neliöt ovat ehkä pienempiä, mutta niiden laatu ja sisältö suurempia kuin koskaan. Arkkitehti SAFA Juha Mäki-Jyllilä kertoo, missä mennään.
Helsingin Ruoholahden Porkkalankadulle rakenteilla oleva We Land asettui JKMM Arkkitehtien suunnittelupöydälle noin kolme ja puoli vuotta sitten.
”Suunnittelu lähti ensikädessä tontista ja sijainnista. Ruoholahteen on rakennettu 1990-luvulla paljon toimistotilaa, mutta sen jälkeen ei juuri mitään. Kun tontti avautui K. A. Fagerholmin aukion laidalta, kyseessä oli tuhannen taalan paikka tehdä jotain uutta”, Mäki-Jyllilä sanoo.
Komea kokonaisuus lusikalla asetellen
Ainutlaatuinen tilaisuus ja kiinnostava paikka osana uutta kantakaupunkia asetti suunnittelulle korkeat tavoitteet. ”Alusta asti oli selvää, että arkkitehtuurin tulee olla paikkaa arvostavan kiinnostava, vetovoimainen ja haluttava”, Mäki-Jyllilä toteaa.
We Landista haluttiin tehdä kokonaisuus, joka nostaa hyvämaineisena ja suosittuna liiketoimintapaikkana ja pääkonttoreiden alueena tunnetun Ruoholahden tähän päivään. We Land tuo alueelle uutta toimitilaa, mutta sen mukana myös elävää kaupunkikulttuuria.
”Suunnittelulle oli asemakaavamuutosta työstettäessä runsaasti aikaa, joten myös ajatuksilla oli tilaa jalostua. Lähdimme suunnittelemaan kokonaisuutta, joka tulisi sovitella ahtaalle tontille kuin kenkälusikalla ja joka tarjoaisi uudenlaisen konseptin”, Mäki-Jyllilä kertoo.
Arkkitehtuurista toimivaan käyttöliittymään
We Land on porrastettu kahdesta eri korkuisesta rakennuksesta, mikä tarjoilee variaatiota ja monipuolisia mahdollisuuksia. Suunnittelussa on otettu huomioon ilmansuunnat ja maisemien maksimointi, joten tulevalta kattoterassilta ja täyden palvelun ravintolasta näkee merelle asti.
Rakennuksen muoto ja runko mahdollistavat monimuotoisten tilojen toteuttamisen. Ensimmäinen kerros ei ole suljettu, virallinen ja perinteinen pääkonttoriaula, vaan monikäyttöinen tila, joka on avoin myös kaupunkilaisille. Tilat joustavat ja ne ovat muunneltavissa muuttuvien tarpeiden mukaan.
”Arkkitehtuurilla saadaan toteutettua rakennuksen toimiva käyttöliittymä, joka syntyy tarkan, huolellisen, laadukkaan ja yhteistyössä tehdyn suunnittelun tuloksena. Suunnitelma sisältää elementtejä, jotka avautuvat käytännössä rakennuksen käyttöönoton myötä”, Mäki-Jyllilä summaa.
Vähemmän neliöitä, enemmän sisältöä
We Land on trendikkäästi ja etunojassa aallon harjalla. Koronavuosi toi mukanaan uusia haasteita työntekijöiden ottaessa digiloikan etätyöhön ja uusiin työntekemisen tapoihin. Mäki-Jyllilän mukaan poikkeuksellinen tilanne on pistänyt miettimään myös toimitiloja uusiksi.
”Jos ennen ajateltiin, että toimitilojen tulee palvella mahdollisimman suurta joukkoa työntekijöitä, tänä päivänä kyse ei ole niinkään neliöiden määrästä, vaan niiden laadusta. Neliöitä voi olla vähemmän, mutta niiden tulee olla elämyksellisiä ja työntekijöiden erilaisiin työn tekemisen tarpeisiin soveltuvia”, Mäki-Jyllilä tuumii.
”Hyvä sijainti, hyvät liikenneyhteydet ja hyvät palvelut vetävät puoleensa. Vaikka työntekijät tekevät nyt ja ehkä jatkossakin enemmän etätöitä, ihmiset kaipaavat myös yhteisöllisyyttä ja kohtaamisia. Siksi toimitiloilla voi olla jopa suurempi merkitys kuin aiemmin. Työntekijät voivat tuntea ylpeyttä toimitiloistaan, ja toimitilat toimivat myös yrityksen rekrytointivalttina.”
Kestävä, viihtyisä ja saavutettava
Miten työhyvinvointi, viihtyvyys ja kestävä kehitys näkyvät We Landin suunnittelussa?
”Kyse on esimerkiksi siitä, miten työpaikalle tullaan eli millaiset liikenneyhteydet ovat ja miten toimitilat tukevat fillariparkkeineen ja sosiaalitiloineen liikkumista”, Mäki-Jyllilä vastaa.
”Kyse on myös koko rakennuksesta, avarista ja valoisista tiloista, isoista ikkunoista, maisemista ja tilojen toiminnallisuudesta kohtaamispaikkoineen - erilaisia työskentelytapoja joustavasti tarjoavine tiloineen, palveluineen ja viheralueineen.”
”Kun rakennus istuu olemassa olevaan kaupunkirakenteeseen, se on jo lähtökohtaisesti varsin ekologinen ratkaisu. We Landissa tavoiteltu BREEAM-ympäristöluokituksen Outstanding-taso kertoo puolestaan. Yksi kestävän kehityksen ratkaisuista on julkisivu, joka toteutetaan täysin kierrätettävästä materiaalista eli kuparista”.
Kuka Juha Mäki-Jyllillä?
- Arkkitehti SAFA ja yksi vuonna 1998 perustetun JKMM Arkkitehdit -yrityksen osakkaista
- Kotoisin Etelä-Pohjanmaalta, opiskellut arkkitehtuuria Tampereella ja muuttanut Helsinkiin 1992
- JKMM Arkkitehdit sai siivet, kun yritys voitti Turun uuden pääkirjaston suunnittelukilpailun
- Viimeaikaisia meriittejä edustavat We Landin ohella mm. OP-pääkonttori Helsingin Vallilassa sekä Keskon pääkonttori Kalasatamassa
- Asuu Helsingin Kruununhaassa, perheeseen kuuluvat vaimo, kaksi aikuista tytärtä ja nelivuotias tiibetinspanieli
- Harrastuksia: hiihto ja laskettelu, vapaa-ajanpaikka Raaseporissa sekä koronan myötä kotimaan matkailu
We Land lukuina
- kerroksia 14
- kerrosala 23 000 m2
- työpaikkoja 2500
- pyöräpaikkoja 450
- autopaikkoja 200, joissa kaikissa latausmahdollisuus
- valmistuu joulukuussa 2023
Tutustu We Landiin www.welandruoholahti.fi.