09.02.2022
Yksi asia kiinnostaa kiinteistösijoittajia ja toimitilavuokraajia ylitse muiden
”ESG korostuu kiinteistösijoituksissa koko ajan. Tänä päivänä halutaan rakentaa sellaisia sijoitussalkkuja, joissa vastuullisuusarvot ovat tukevasti mukana. Voidaan jopa sanoa, että ilman ympäristösertifikaattia uudiskohde ei investoijia kiinnosta eikä investointia tehdä”, kiinteistökehittäjä Heikki Alén kertoo.
Vastuullisuus on kiinteistökehityksen kantava voima niin sijoittajien salkuissa kuin vuokralaisten valinnoissa. NCC:n kehittämä We Land Helsingin Ruoholahdessa tekee historiaa jo rakenteilla ollessaan: kohteelle haetaan BREEAM-ympäristöluokituksen korkeinta Outstanding-tasoa ensimmäisenä Suomessa.
”We Land on kestävän kehityksen mukaisen rakentamisen edelläkävijöitä. BREEAM-ympäristöluokitus ja sen Outstanding-taso on kansainvälisestikin vielä melko harvinainen, mutta sen merkitys on sitäkin suurempi kohteen vetovoimaa ja jälleenmyyntiarvoa ajatellen”, Alén sanoo.
”Kun vuokralainen kiinnostuu, myös sijoittaja kiinnostuu”
”Vuokralaiset jakavat sijoittajien kiinnostuksen kestävää kehitystä kohtaan. Kun yritys etsii pääkonttoritason toimitilaa, vastuullisuus on yksi tärkeistä valintamittareista päätöksenteossa. Käynnissä on postiviinen pyörre: kun vuokralainen kiinnostuu, myös sijoittaja kiinnostuu”, Alén kertoo.
Vastuullisuus on kasvava ilmiö myös työntekijöiden arvomaailmassa. Se toimii rekrytoinnin valttikorttina ja lisää ns. hiljaisen hyväksynnän kautta hyvinvointia. Lisäksi kaupunkien vaatimukset ja hiilineutraaliustavoitteet lisääntyvät koko ajan, mikä näkyy niin asemakaavoituksessa ja lupakäsittelyssä.
We Land tukee Deloitten strategiaa
Yksi We Landiin muuttavista vuokralaisista on maailman johtaviin asiantuntijaorganisaatioihin kuuluva Deloitte. Uudiskohde tarjoaa kaiken sen, mitä yritys uusilta toimitiloiltaan voi toivoa. We Land tukee Deloitten vastuullisuusstrategiaa ja nollapäästötavoitteiden saavuttamista.
”Ei löydy viittä prosenttia, jota vastuullisuus ei kiinnostaisi”
Vastuullisuuden nousu arvomaailmaan on ollut Alénin mukaan suuri ja nopea. Kun We Landia alettiin kehittää vuonna 2018, noin viisi prosenttia toimitilojen vuokralaisista oli kiinnostunut kiinteistön vastuullisuudesta. Nyt ei löydy ehkä edes viittä prosenttia, jota asia ei kiinnostaisi.
”Nopeasta muutoksesta kertoo sekin, että vuonna 2018 sähköautojen latauspisteiden tarpeeksi arvioitiin yleisesti 20 prosenttia, mutta me päädyimme rohkeasti 100 prosenttiin. Tämä tuskin on yhtään liioiteltua siinä vaiheessa, kun We Land keväällä 2024 valmistuu.”
Vastuullisuus syntyy lukuisista asioista, jotka kiinteistökehittäjä punoo yhteen. Kyse on mm. tontista ja sen sijainnista, liikenneyhteyksistä sekä muusta rakennetusta ympäristöstä palveluineen. Kiinteistökehittäjä miettii tänään myös energiahuoltoa vuonna 2030, rakennuksen materiaalitehokkuutta, hiilijalanjälkiä, talotekniikkaa, tilojen muuntojoustavuutta ja työntekijöiden viihtyvyyttä.
”Kiinteistökehittäjä tekee töitä tulevaisuuden arvomaailmaa varten”
BREEAM-luokitukset kehittyvät jatkuvasti rimaa nostaen, mikä ruokkii kiinteistöjen kehittämistä yhä vastuullisemmiksi. Kiinteistökehittäjällä on kokonaisuudessa merkittävä rooli, jossa tulee nähdä pitkälle eteenpäin.
”Kun alamme kehittää uutta kohdetta, meillä ei ole vielä sijoittajia eikä vuokralaisia. Olemme olettamusten varassa, joiden avulla pyrimme ennustamaan, millainen rakennuksen tulisi olla vaikkapa viiden vuoden kuluttua tai kymmenen vuoden käytön jälkeen. Teemme töitä tulevaisuuden kysyntää ja arvomaailmaa varten”, Alén kuvailee.
BREEAM on NCC:llä vakiintunut prosessi ja sisäänrakennettu tapa toimia yli kymmenen vuoden kokemuksella. Korkeimman tason luokitukset vaativat moniammatillista tiimiä, joka tuntee sertifikaatin satoine yksityiskohtineen. Perusta hiilineutraalin Suomen rakentamiseksi lähtee suunnittelupöydiltä.
”Nyt mennään pintaa syvemmälle ja kurkotellaan korkeammalle”
Ympäristöasiantuntijana Sweco Talotekniikka Oy:n hiilijalanjälkilaskentaan ja rakennetun ympäristön sertifikaatteihin erikoistuneessa ryhmässä työskentelevä Karoliina Lietonen on ollut mukana We Land -hankkeessa alusta asti. Edistyksellinen toiminta menee Lietosen mukaan pintaa syvemmälle ja kurkottelee korkeammalle.
”Korkean luokitustason hakeminen ohjaa kaikkea tekemistä. Sertifikaatti asettaa minimivaatimukset, joiden lisäksi kohteelle valitaan omat tavoitteet. Kiinteistökehittäjä voi asettaa myös tämänhetkistä kansallista ja EU-lainsäädäntöä pidemmälle meneviä tavoitteita”, Lietonen kertoo.
We Landin peruskivi muurattiin tammikuussa 2022. Vaikka uudiskohde näyttää vielä lähinnä montulta, vastuullisuus syntyy jo rakentamisen aikaisesta toiminnasta, jossa työmaa käyttää vain päästötöntä sähköä, tuottaa mahdollisimman vähän jätettä, ottaa huomioon työmaakuljetuksien päästöjä ja kierrättää mahdollisimman paljon materiaaleja.
”We Land on vastuullisuuden edelläkävijöitä niin materiaalitehokkuudessa kuin elinkaariajattelussa. Yksi hyvä esimerkki on julkisivu, joka toteutetaan kierrätetystä ja edelleen kierrätettävästä kuparista. Positiivisia BREEAM-pisteitä ropisee myös viherkatosta, kattopuutarhasta ja aurinkopaneeleista”, Lietonen listaa.
Viherkatto ja kattopuutarha ovat malliesimerkki konkreettisista, vuokralaisten viihtyisyyteen vaikuttavista vihreistä teoista We Landissa.