Eelis Rytkönen 1920×1080

”Kunnianhimo vastuullisuudessa kasvaa rakennus rakennukselta ja jokainen toimistotalo voi näyttää suuntaa. Kyse on jatkuvasta kehittymisestä ja kehittämisestä, mikä vastaa myös kiinteistösijoittajien ja toimitiloja etsivien vuokralaisten kasvavaan kiinnostukseen”, NCC:n kiinteistökehityksen kestävän kehityksen ja digitalisaation johtaja Eelis Rytkönen sanoo.

Rytkönen avartaa vastuullisen rakentamisen näkökulmaa ottamalla mittaa maailmalta: maapallolla rakennetaan arvioiden mukaan pinta-alalla laskettuna yksi New York City kuukaudessa eli vuodessa yksi Japani seuraavan 40 vuoden ajan. Koko Suomen rakennuskannan pinta-ala on puolestaan sama kuin yhden New York Cityn.

– Globaali rakennuskanta tuplaantuu vuoteen 2060 mennessä ja ihmisten määrä lisääntyy nykyisestä liki kahdeksasta miljardista kymmeneen miljardiin. Samaan aikaan tulevaisuutta ohjaavat maapallon keskilämpötilan nousu ja tavoite rajata lämpeneminen alle 1,5 asteeseen, Rytkönen kuvailee.

– Tämä on melkoinen yhtälö. Mikäli ilmastotavoitteet aiotaan saavuttaa, Suomessa ja muissa vauraissa länsimaissa nykyisten elämäntapojen hiilijalanjälkeä tulisi pienentää jopa yli 90 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Vuonna 2018 tehtiin ratkaisuja, jotka olivat aikaansa edellä

Koska maapallon kestokyky tulee vastaan, vastuullisesti kunnianhimoisen kiinteistökehityksen tasoa on nostettava globaalisti. Jokaisella rakennuksella on Rytkösen mukaan mahdollisuus näyttää suuntaa kohti kestävän kehityksen mukaista rakentamista.

Yksi suunnannäyttäjistä on NCC:n kehittämä We Land, joka on tehnyt historiaa jo rakenteilla ollessaan Suomen ensimmäisenä BREEAM-ympäristöluokituksen Outstanding -tasolle suunniteltuna toimistotalona.

Helsingin Ruoholahteen keväällä 2024 valmistuvan We Landin suunnittelu aloitettiin 2018, jolloin tehtiin ratkaisuja, jotka ovat nyt katsottuna aikaansa edellä – viime vuosien suuret mullistukset ja kriisit huomioiden. Suunnitteluvaiheessa töitä tehdään tulevaisuuden kysyntää ja arvomaailmaa varten.

– Kiinnostus ESG:tä ja vastuullisuutta kohtaan on kasvanut muutamassa vuodessa nopeasti. Tänä päivänä voi olla vaikea löytää sijoittajaa tai toimitilojen potentiaalista vuokraajaa, jota asia ei kiinnostaisi. Vastuullisuus on kasvava ilmiö myös työntekijöiden arvomaailmassa, Rytkönen sanoo.

We Land_1000x600
Helsingin Ruoholahteen keväällä 2024 valmistuva We Land on uudenlainen ja uniikki kohde, joka nojaa yhteisöllisyyteen, kokemuksellisuuteen ja vastuullisuuteen.

Päästösäästöt vastasivat 25 suomalaisen hiilijalanjälkeä

Rytkönen näkee, että vastuullisuus on ympäristöasioiden ohella muista välittämistä ja tulevaisuuden puolustamista, tahtoa, tavoitteita ja yhdessä tekemistä. – Tässä olemme edelläkävijöitä.

We Landissa vastuullisuus on myös sertifioitu, mikä syntyy lukuisista asioista, jotka kiinteistökehittäjä punoo yhteen. Kyse on tontista ja sen sijainnista, liikenneyhteyksistä sekä muusta rakennetusta ympäristöstä palveluineen. Kiinteistökehittäjä miettii tänään myös energiahuoltoa vuonna 2030, rakennuksen materiaalitehokkuutta, hiilijalanjälkiä, talotekniikkaa, tilojen jaettavuutta ja työntekijöiden viihtyvyyttä.

–  A-energialuokkaa edustavassa We Landissa hiilijalanjälkeä onnistuttiin vähentämään suunnittelun aikana 30 prosentilla energiaa säästävillä toimenpiteillä ja kestävillä ratkaisuilla. Päästösäästöt vuonna 2021 vastasivat noin 25 keskivertosuomalaisen hiilijalanjälkeä.

20221221-NCC_Finland-We_Land_Restaurant_web
BREEAM-ympäristöluokitukset kehittyvät jatkuvasti rimaa nostaen, mikä ruokkii kiinteistöjen kehittämistä yhä vastuullisemmiksi. Kiinteistökehittäjällä on kokonaisuudessa merkittävä rooli, jossa tulee nähdä pitkälle eteenpäin. Havainnekuva We Landin lounasravintolasta.

We Land on vastuullisuuden edelläkävijä kansainvälisilläkin mittareilla

BREEAM on NCC:llä vakiintunut prosessi ja sisäänrakennettu tapa toimia yli kymmenen vuoden kokemuksella. Korkeimman tason luokitukset vaativat moniammatillista tiimiä, joka tuntee sertifikaatin satoine yksityiskohtineen. Korkein luokitus on vielä kansanvälisestikin melko harvinainen.

NCC:n hiilijalanjälkitavoitteisiin kuuluvat muun muassa resurssien kestävä hallinta, luonnonvarojen vastuullinen käyttö, hiilijalanjäljen pienentäminen 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä, tuotantovaiheen materiaalipäästöjen puolittaminen omaperustaisissa hankkeissa 2020-2030, kansallisen regulaation laskennallisen energian käytön alittaminen 25 prosentilla käytön ajalta omaperustaisissa hankkeissa ja ilmastoneutraalius vuoteen 2045 mennessä.

–  We Land on vastuullisuuden edelläkävijä monella tavalla, myös materiaalitehokkuudessa ja elinkaariajattelussa. Mallia näyttävät esimerkiksi kierrätetystä ja edelleen kierrätettävästä kuparista toteutettu julkisivu, 95 prosentin jätteenhyödyntämisaste sekä 24 000 kilowattituntia vuodessa tuottavat aurinkopaneelit, Rytkönen kertoo.