596-NCC_We_Land_Updates_restaurant_main_01_WEB

Korona muutti työelämää ja työn tekemisen tapoja pysyvästi, arvioivat asiantuntijat. Etätyö tuli jäädäkseen, mutta vastapainoksi työntekijät kaipaavat yhteisöllisyyttä. Miten rakenteilla oleva We Land vastaa tämän päivän toimitilatarpeisiin ja uuteen normaaliin?

Kiinteistösijoittamisen konsulttiyhtiö JLL julkaisi marraskuussa 2020 tutkimuksen, jossa selvitettiin muun muassa koronaepidemian vaikutuksia työn tekemiseen. Yli 2000 työntekijältä yli kymmenestä maasta kerätyt vastaukset puhuvat puolestaan.

”Jotain on muuttunut pysyvästi, joten vanhaan ei ole paluuta. Tutkimus on herättänyt hyvää keskustelua siitä, millaisia työtiloja työntekijät jatkossa haluavat, mitä työnantajalta odotetaan ja miten yhdistää jatkossa etätyön ja työpaikan parhaat puolet”, NCC:n myyntipäällikkö Uku Jaatinen ja Senior Developer Heikki Alén pohtivat.

20190827_ncc_we_land_cowork_main_web-1024×576

Toimistolla, kotona, molemmissa

Työntekijät oppivat koronavuoden aikana etätöihin, jota halutaan jatkaa koronan jälkeenkin. Tutkimus kertoo, että 72 prosenttia työntekijöistä on valmis etätöihin säännöllisesti ja että valtaosa haluaa työskennellä etänä vähintään kaksi päivää viikossa.

Toisaalta 24 prosenttia haluaa työskennellä nimenomaan ja pelkästään työpaikalla. Enemmistö arvostaa myös vaihtoehdot yhdistävää hybridimallia: välillä ollaan yksin etänä, välillä yhdessä toimistossa.

”Vapaus valita vastaa työntekijöiden toiveisiin. Selvää on, että toimitiloja tarvitaan edelleen, mutta nyt ei puhuta vain neliöistä. Tämän päivän toimitilojen tulee olla monimuotoisia ja erilaisiin tarpeisiin istuvia tiloja, jotka tukevat viihtymistä ja työn tehokkuutta sekä työn ja arjen sujuvuutta”, Alén sanoo.

”Luonnollisesti näistä asioista on puhuttu ennen koronaakin, mutta nyt yrityksillä on tuhannen taalan paikka ajatella uudestaan, vahvistaa työntekijöiden sitoutumista ja luoda uusia tapoja toimia. Työnantajalta odotetaan uudella tavalla tukea eri työn tekemisen vaihtoehtoihin”, Jaatinen toteaa.

20200309_NCC_Lobby_02_low

Yhteisöllisyys vaatii jotain yhteistä

Etätyö pakotti yritykset ja työntekijät digiloikkaan nostaen samalla pintaan yhteisöllisyyden kaipuun ja sen arvostuksen. Vaikka luonteita on moneen lähtöön, ihminen on loppukädessä aina sosiaalinen olento, jolla on tarve kuulua johonkin.

”Töitä voi tehdä melkein missä vain, mutta onnistumiset syntyvät sosiaalisissa tilanteissa. Yhteisöllisyys vaatii jotain yhteistä: yhteisiä tavoitteita, yhteisiä projekteja, yhdessä työskentelyä ja ylipäätään kohtaamisia muuallakin kuin nettipalavereissa”, Jaatinen korostaa.

Työpaikalla työskentely voi merkitä sitäkin, että työpäivä alkaa ja päättyy konkreettisesti – toisin kuin kotona etätöitä tehdessä. Kotona työskentely voi häivyttää arjen ja viikonlopun rajaa, kun kodista on tullut työpaikka. Toisaalta korona on opettanut, mitä on parempi tehdä etänä, mitä työpaikalla.

Poikkeuksellinen tilanne on herättänyt miettimään, miten toimitilat parhaiten palvelevat työntekijöiden arkea, luovuutta, innovatiivisuutta, keskittymistä tai rentoutumista. Alén korostaa, että toimitilojen suunnittelulla voidaan vaikuttaa juuri siihen, että erilaiset työn tekemisen kombinaatiot ovat mahdollisia.

20190827_ncc_we_land_lobby_detail_01_web-400×442.jpg

We Land vastaa muuttuviin tarpeisiin

Helsingin Ruoholahteen rakenteilla oleva We Land oli jo suunnittelupöydällä aikaansa edellä. Uudiskohteessa ei ole kyse vain pääkonttorista, toimitiloista, työpaikoista, pöydistä ja tuoleista, vaan myös elämästä, työntekijöistä ja tekemisen meiningistä. Eli kyse on siitä, mitä nyt ja jatkossa tarvitaan.

”We Landin konseptoinnissa on pohdittu erityisesti sitä, mikä houkuttelee ihmisiä paikalle ja miten saadaan arki mahdollisimman sujuvaksi ja mielekkääksi. We Land tukee työn tekemistä ja työssä onnistumista, mikä perustuu yhteisöllisyyttä tukevaan tilakonseptiin ja korkeaan palvelukulttuuriin”, Alén sanoo.

Mitä se sitten on käytännössä? Se on vaikkapa sitä, että tilat taipuvat yritysten elinkaaren muuttuvien tilatarpeiden mukaan. Se on vieraanvaraisuutta, yksilöllisiä palveluja ja joustavuutta. Se on avoimuutta, eloisuutta, viihtyisyyttä ja hyvinvointia. Se on arjessa esimerkiksi myös sitä, että We Land tarjoilee perinteisen työpaikkaruokalan sijaan monipuolisia ravintolapalveluista laidasta laitaan.

”Yhteinen aamiainen tai yhdessä lounaalle meneminen voi olla monelle tärkeä henkireikä työpäivän lomassa. Ja vaikka työpaikalla istuisikin kopissa kuulokkeet päässä kuusi tuntia, kahvinhakureissulla on kiva tavata työkavereita ja vaihtaa muutama sana”, Alén ja Jaatinen lisäävät.

Top 5 syytä mennä työpaikalle

  • Joustavat ja monipuoliset palvelut
  • Erilaisia työtehtäviä tukevat tilat
  • Työkaverit ja aidot kohtaamiset
  • Yhteisöllisyys, ryhmään kuuluminen
  • Onnistumiset syntyvät yhteistyössä

Lue lisää joulukuussa 2023 valmistuvasta We Landista: https://welandruoholahti.fi/